Varsat vieroitetaan emästä 4-7 kuukauden iässä. Alussa on hyvä pitää emä vielä lähellä, vaikka viereisessä karsinassa ensimmäiset pari viikkoa öisin, samoin varsalla on hyvä olla ikätoveri jakamassa karsinaa. Tässä vaiheessa voidaan myös aloittaa talutusharjoitukset vanhemman ikätoverin kanssa. Varsaa voidaan alkaa jo totuttamaa erilaisiin hoitotoimenpiteisiin kuten kavioiden puhdistamiseen ja niin edelleen.
Vuosikkaan varsankin annetaan olla vielä ”lapsi” ja parasta seuraa sille onkin viettää kesät saman ikäisten seurassa laitumella, etenkin orivarsoille. Tulevaisuutta ajatellen ainoa koulutus joka tässä iässä tapahtuu, on suitsien pito.
Kaksivuotiasta varsaa voidaan alkaa treenaamaan jo enemmän mutta pitää pitää mielessä kohtuus, mieluummin hieman useammin ja vähän kerrallaan kuin harvemmin pitkiä aikoja putkeen.
Kaksivuotiasta voidaan juoksuttaa muutaman kerran viikossa ja irtohypytystäkin voidaan treenailla viikoittain vaikka jatkossa ei olisikaan tarkoitus tehdä hevosesta esteratsua. Tuo se silti mukavaa vaihtelua varsalle. Samoin varsaa voidaan treenata ajolle, ilman että siitä olisi ravuriakaan tulossa. Ajon opetus tehdään nopeuttamaan ja helpottamaan myöhempää ratsastuksen aloitusta. Varsaa voi jo alkaa totuttamaan ratsastajaan kaksivuotisyksynä, monet silti tykkäävät jättää tämän osuuden kolmivuotiaalle.
Kolmivuotias hevonen ei enää ole varsa, se on jo saavuttanut aikuisen hevosen koon ja on liki yhtä voimakaskin. Tässä vaiheessa sopii toivoa, että varsa on saanut hyvän kotikasvatuksen ja elänyt kurissa ja nuhteessa, sillä jos käytöshäiriöitä on päässyt syntymään, voi niitä olla vaikea kitkeä hevoselta pois. Viimeistään kolmivuotiaalle on alettava pitämään selkään nousu- harjoituksia ja parhaiten tässä onnistuu sellainen ratsastaja, joka on tarpeeksi pieni, taitava ja notkea pysymään siellä selässä kuin liimattuna vaikka hevonen alla tekisi vaikka ja mitä. Tämä on koulutuksen vaihe, jossa on tärkeä onnistua. Hevonen voi alussa pelästyä hyvinkin paljon siitä, että yhtäkkiä selkää tuleekin jotain ylimääräistä painoa, ja joissakin tapauksissa se saa tästä todella isot traumat ja vahinkojen korjaaminen on vaikeaa. On siis ehdottoman tärkeää suhtautua tähän maltilla ja onnistua mahdollisimman hyvin. Kolmivuotiaan elämäkään ei saa olla pelkkää treenaamista vaan sekin tarvitsee lomaa ja ikätovereiden seuraa, kesälaitumet ovat aivan herkkua tässä vaiheessa.
Nelivuotiaan hevosen kanssa aloitetaan treenaamaan ihan tosissaan 3-5 kertaa viikossa monipuolisesti. Parasta treeniä nuorelle pollelle on maastoratsastus, jonne on syytä kyllä ottaa vanhempi hevonen mukaan hieman hillitsemään menoa. Maastossa jatketaan samoja treenejä mitä maneesissa tai muuallakin tapahtuvissa koulutussessioissa, tottelevaisuutta ja puolipidätteitä.