Lännenratsastus

Western riding eli suomeksi lännenratsastus on alun perin cowboylta Pohjois-Amerikasta lähtöisin oleva ratsastustapa jossa on mahdollista myös kilpailla. Karjapaimenten kun piti pystyä ratsailla olleessaan niin hallitsemaan hevosta kuin käyttää toisella kädellä lassoa ja parhaimmassa tapauksessa satulassa istuttiin koko päivä. Samoin maasto-olosuhteet saattoivat olla todella haasteellisia myös. Ei voitu kuvitellakaan, että tavallinen englantilaistyylinen ratsastustapa ja välineet olisivat siihen tarkoitukseen sopivat. Lännenratsastuksen varusteet myös saattavat juontaa juurensa espanjalaiseen ratsastustapaan myös. Lännenratsastusta käytetään yhä monilla isommilla karjatiloilla ja myös kilpaillessa lännenratsastuksessa, on mahdollista käyttää karjaa.

Jo lännenratsastuksessa käytettävät hevoset eroavat tavallisista ratsuista, vaikka niitäkin voidaan toki käyttää, mikäli ne ovat siihen koulutettuja. Mutta perinteisesti lännenratsut ovat esim. appaloosia ja painteja, tiivisrunkoisia ja ketteriä hevosia. Hevosilta odotetaan herkkyyttä toimia nopeasti tilanteiden mukaan, on se sitten räjähtävää lähtöä kuin seinään pysähtymistäkin.

Myös varusteet ovat hieman perinteisistä englantilaistyylisistä poikkeavat, satula etenkin. Siinä on edessä nuppi, aivan sitä varten jotta siihen saadaan lasso sidottua ja hevonen pystyy voimillaan pitämään kiinni naudasta. Satulat ovat myös huomattavasti tukevampia ja painavampia kuin eurooppalaistyyliset. Satulan istuinosa on leveä ja siinä on helppo saada vaikka koko päivän kestävä hyvä asento.

Jos seuraa lännenhevosta, huomaa että se kantaa itsensä hieman eri tavalla kuin muut hevoset, ikään kuin matalammalla. Tämä on ihan koulutuksen tulosta ja mahdollistaa sen, että ratsastajalla on hyvät näkymät hevosen päältä. Normaalistihan hevosta liikutetaan sekä suitsilla että pohkeilla, lännenratsastuksessa avainsanat ovat istunta ja pohkeet, joka jättää ohjaimet taas melko löysiksi. Suitset ovat myös erilaiset kuin eurooppalaistyylisessä ratsastuksessa, sillä kuten tuossa sanottiin aiemmin, hevosta on tarkoitus ohjastaa omalla istunnalla sekä pohjekosketuksella.
Harvoin muuten näkee lännenratsastajilla kypärää, sen tilalla päällä keikkuu stetsoni, myös kilpailutilanteissa. Muihin varustuksiin kuuluvat farkut ja pitkähihainen kauluspaita sekä joillakin näkee myös nahkaisia chapseja eli irtolahkeita. Monesti törmää myös liiveihin ja huiveihin, ylipäänsäkin värikkääseen pukeutumiseen. Ratsastussaappaiden tilalla lännenratsastuksessa käytetään cowboybootseja joissa voi olla kannoissa kannukset, joilla ei suinkaan vahingoiteta hevosta vaan kevyesti tuupataan lisää vauhtia.