Jo antiikin Kreikassa kilpailtiin valjakkokisoja ja mytologiastakin on tuttuja jumelten ja jättiläisten väliset hevoskisat kuten Odinin ja Hrungnirin välillä. Eikä tämä päivä tuo millään tavalla muutosta asiaa, yhä hevosilla kisataan ja tullaan kisaamaankin.
Tänä päivänä nuo tuollaiset Antiikin Rooman valjakkokisat ovat korvaantuneet raveilla. Ravienkin historia on pitkä, niitä on ravattu jo yli sata vuotta, aina 1700-luvulta lähtien. Sata vuotta myöhemmin ravit olivat levinneet Amerikasta muuallekin maailmaan ja Suomessakin järjestettiin raveja jo 1800-luvulla. Aikojen alussa enemmänkin kisattiin siitä kuka vie seurueensa nopeimmin kirkkoon mutta pienimuotoisia ravikisoja järjestettiin jo tuolloin. Suomen pääravitapahtuma on Kuninkuusravit, joita on ravattu vuodesta 1924 asti. Ravit ovatkin hyvin suosittu tapahtuma Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.
Toinen yhtä vanha, ellei jopa vanhempikin laji hevosurheilun parista on laukkakisat. Itse asiassa laukkahevosten historia kantautuu jopa 1600-luvulle asti. Näissä eivät hevoset vedäkään kärryjä vaan jockeyn ohjastama hevonen kisaa laukkaamalla eripituisia matkoja. Lyhimmät matkat voivat olla 400 metriä mutta myös kymmenien, jopa satojen kilometrien matkalaukkakisoja käydään ympäri maailmaa. Laukkahevosina pärjäävät hyvin mm. englannintäysveriset ja arabialaiset. Laukkakisat ovat todella iso bisnes jonka ympärillä pyörii huimia summia rahaa ja hyvistä laukkahevosista voi joutua maksamaan jopa miljoonia.
Laukka- ja ravikisoja yhdistää se, että molemmista voi lyödä vetoja. Yksi paikka, jossa onneaan voi käydä koettamassa, on netissä toimiva vedonvälityssivusto Betsafe, josta varmaan löytyy hyviä vetokohteita ja mahdollisuus tienata hieman ylimääräistä. Jos ei juuri hevoskisoja ole listoilla, voi aina pelata vaikka jääkiekkoa tai jalkapalloa, mikä sitten oma viehtymys onkin. Betsafesta saat palvelua tutulla ja turvallisella suomen kielellä.
Hevosilla kisataan myös koulu- ja esteratsastuksessa. Kouluratsastus on myös olympialaji, jossa päätarkoitus on päästä hevosen kanssa saumattomaan yhteistyöhön ja suorittaa ennalta määrätyt liikesarjat mahdollisimman tyylipuhtaasti ja virheettömästi. Kouluratsastus on todella hienon näköistä kun se on parhaimmillaan. Myös esteratsastus on mukana olympialaisissa ja yksi vanhimmista hevosilla kilpailtavista lajeista. Esteiden korkeus vaihtelee tason mukaan ja yhdessä kisassa ylitettäviä esteitä on kahdeksasta pariin kymmeneen. Tarkoitus on suorittaa koko rata mahdollisimman tyylipuhtaasti pudottamatta esteitä ja tietenkin saada myös mahdollisimman hyvä aika. Jotkin hevoset on saatu hyppäämään todella korkeitakin esteitä, maailmanennätys on yhä vuodelta 1949 Chilestä, kun Huaso-niminen hevonen hyppäsi ratsastajansa Alberto Larraguibel Moralesin kanssa 2,47 metriä!
Jos yllämainitut kisat tuntuvat tylsiltä, voi aina kokeilla kenttäratsastusta, joka yhdistää niin koulu-, este- kuin maastoratsastuksen. Tämän sanotaan olevan hevosurheilun kuninkuuslaji rankkuutensa puolesta. Tai ottaa osaa lännenratsastuskisoihin.