Hevosen askellajit

Hevosella yleisimmät neljä askellajia ovat käynti, ravi, laukka ja kiitolaukka eli neli.

Hitain on käynti, jossa hevosen jalat astuvat maahan järjestyksessä vasen takajalka – vasen etujalka – oikea takajalka – oikea etujalka. Käynti on hevosen kävelyä. Puhtaassa käynnissä saman puolen jalat ovat irti maasta samanaikaisesti vain korkeintaan lyhyen hetken, kun etujalka nousee juuri ennen alas tulevaa takakaviota.

Ravia pidetään hiukan luonnottomana, sillä villihevoset eivät ilmeisesti juurikaan ravaa. Ravihevosiakin pitää kouluttaa pysymään ravissa: vaikka askellaji sujuu luonnostaan, hevonen vaistomaisesti tahtoisi vaihtaa laukkaan saadakseen lisää vauhtia. Ravi on kaksitahtinen askel, jossa ristikkäiset kaviota astuvat samaan aikaan, eli oikea takajalka – vasen etujalka, ja toisinpäin.

Laukka on nopeampi kolmitahtinen askellaji, jossa yksi ristikkäinen jalkapari laskeutuu alas samanaikaisesti. Koska hevosella ei ole kuin neljä jalkaa, laukka onkin epäsymmetristä, ja johtavana jalkana voi olla joko vasen tai oikea etujalka.

Kiitolaukassa laukka ikään kuin hajoaa nelitahtiseksi, kun askelten pituus lisääntyy. Askellaji vaatii paljon tilaa, askelten pituuden takia, eikä nopeasti nelistävä hevonen käänny kulmissa kovin vikkelästi.